<< Zpět na "Upečte si s námi …"

Upečte si s námi … Vánočku

POCTIVÁ MÁSLOVÁ VÁNOČKA!

ZAKOUPIT MŮŽETE NA NAŠICH 34 PRODEJNÁCH NEBO NA WWW.KOLONIAL.CZ

Vánočka, plná poctivého másla, patří mezi zákazníky Pekárny Kabát k jednomu z nejoblíbenějších druhů sladkého pečiva. Koneckonců pečení vánočky má v českých zemích skutečně dlouholetou tradici. Historicky je doloženo, že naši předkové pekli vánočky již v 16. století. Mimo jiné i proto je u Kabátů výroba tradiční vánočky tak důležitá. Chceme totiž, aby byla Pekárna Kabát nositelkou českých tradic a českých tradičních výrobků. Pojďte se nyní s námi podívat, jak u nás máslové vánočky vyrábíme.

Nejprve si připravíme vysokojakostní pšeničnou mouku, kterou nasypeme do díže a smícháme s cukrem, solí, sušeným mlékem a vanilkovým cukrem. Do této sypké konzistence vyhloubíme otvor – ten naplníme rozdrobeným droždím s trochou cukru, vlažné vody a pšeničné mouky. Směs promícháváme až do kašovité konzistence, čímž docílíme tzv. omládku (kvásku). Omládek necháme kynout; díky kynutí se nám zaktivují kvasinky a začnou se množit. Následně přidáme vodu a vejce a začneme těsto v díži míchat. Zhruba po jedné minutě přidáváme máslo a kvalitní rostlinný margarín a těsto dále promícháváme. Těsně před koncem vymíchávání těsta již zbývá pouze vsypat rozinky a kandované ovoce a těsto je připraveno k odpočinutí před jeho dalším zpracováním. Nicméně abychom dosáhli co nejoptimálnějších vlastností těsta, přistupujeme během fáze odpočinku těsta k jeho dalšímu dvojímu promíchávání (po 30 a následně po 15 minutách).

Jakmile je těsto připraveno, rozdělíme ho na jednotlivé části, ze kterých začneme rozvalovat těstové pramínky. Tyto pramínky jsou velmi důležité, neboť právě z nich budeme plést celou vánočku. V Pekárně Kabát děláme vánočku z 8 pramenů rozdělených do tří různých částí. Spodní část – základ – se plete ze 4 pramenů. Snažíme se ji udělat nejširší ze všech tří částí.

Prostřední část je ze tří pramenů (o něco málo kratší než základna) a pleteme ji jako cop z dívčích vlasů. Vrchní, dekorativní část (tzv. opletek), je pletený z jednoho pramenu. A sice tak, že se přetrhne v půli a vyválí na dva dlouhé tenké pramínky. Ty následně zapleteme do spirály.

Nevíte si rady s pletením vánočky? Připravili jsem pro vás podrobný videonávod:

Po upletení všech tří částí nás ještě čeká sesazení celé vánočky. Musíme mít na paměti, že výsledný tvar vánočky by měl připomínat pyramidu. Po sesazení necháme vánočku kynout zhruba 30–45 minut. Jedním z posledních kroků je namašlování vajíčkem a nesmíme zapomenout na bohaté posypání plátky mandlí. Nakonec stačí vložit vánočky do vyhřáté pece a po cca 45 minutách se můžeme těšit na čerstvě upečené voňavé vánočky.

POCTIVÁ MÁSLOVÁ VÁNOČKA!

ZAKOUPIT MŮŽETE NA NAŠICH 34 PRODEJNÁCH NEBO NA WWW.KOLONIAL.CZ

Na závěr můžete shlédnout video ruční výroby Kabátových vánoček.