Časté otázky

  1. Proč nevyrábíte více druhů pečiva?
  2. Proč je některé vaše pečivo přeslazené?
  3. Jak poznám, že vy pečivo nezamrazujete?
  4. Proč neustále zdražujete vánočky?
  5. Pečivo konkurence vypadá na pohled lépe než to vaše
  6. Cena Vašeho pečiva je oproti supermarketům vysoká
  7. Kde a jak získám informace o plánovaných promoakcích Pekárny Kabát?
  8. Proč bychom měli kupovat vaše dražší pečivo, když je konkurence levnější?
  9. Proč upřednostnit Vaše kvalitní suroviny, když náhražkové chutnají stejně jako ty Vaše?
  10. Proč bychom měli věřit tomu, co nám říkáte?
  11. V čem se vůbec odlišujete od ostatních pekáren?

Proč nevyrábíte více druhů pečiva?

Pekárna Kabát vyrábí široký sortiment pečiva, a to téměř 90 druhů. Sladkých výrobků nabízíme více jak 60 druhů, slaného pečiva pak necelé tři desítky. Kupříkladu jen chléb nabízíme v 8 druzích a zákazník si tak může vybrat jak různou gramáž, tak typ chleba, který mu bude vyhovovat z hlediska stravovacích návyků. Konkrétně se jedná o:
Staročeský Kabátův pecen 3kg
Kabátův cvrček 800g
Žitný chléb 400g
Slunečnicový chléb 280g
Vícezrnný chléb 280g
Finský, severský, hradčanský

Proč je některé vaše pečivo přeslazené?

Většinu našeho pečiva se snažíme vyrábět podle tradičních receptur tak, jak jej pekli již naši dědové a pradědové. Sladkost našich výrobků je přirozená a odráží chutě, které pečivo provází již po generace. Sladká chuť našeho pečiva je tvořena nejen přidáváním klasického cukru, ale také přírodním cukrem v kvalitních ingrediencích (zejména ovoci). Tím se právě odlišujeme od konkurence, která ve velkém množství používá pouze náhražkové suroviny, jež žádný přírodní cukr neobsahují. Díky tomuto přístupu se ale vytrácí přirozená kvalita a hodnota pečiva a je nahrazována kvalitou „chemickou“. Nicméně to je jednoznačně cesta, kterou jít za žádnou cenu nechceme. Naopak vnímáme dodržování tradičních receptur jako jednu z našich nejvyšších hodnot.

Slazení pečiva kvalitním cukrem je dnes u výrobců pečiva ojedinělým jevem. Díky jeho vzrůstajícím cenám přistupují pekařské koncerny k nahrazování tradičního cukru levnějšími umělými sladidly. Jedna z hlavních hodnot Pekárny Kabát je naopak používání výhradně kvalitních surovin navzdory jejich zvyšujícím se cenám.

Jak poznám, že vy pečivo nezamrazujete?

Naše pečivo zásadně nezamrazujeme, neboť bychom tím znehodnocovali jeho kvalitu a v neposlední řadě také trvanlivost.

  1. V zamraženém pečivu totiž dochází ke ztrátě vláčnosti a takové pečivo vyvolává při konzumaci pocit suchosti v ústech.
  2. Rozpečené pečivo je určeno pro rychlou spotřebu, jeho kvalita stárnutím prudce klesá.
  3. Při výrobě pečiva určeného k zamražení a rozpékání se používají emulgátory a stabilizátory (např. E 466 karboxymethylcelulóza), které vážou vodu a rovnoměrně ji v těchto výrobcích rozptylují, aby se při šokovém zmrazování netvořily velké krystaly ledu. To ale znamená, že konzument dostává do těla zbytečně další chemii oproti nezamraženému, čerstvě vyrobenému pečivu.
  4. Vyrobené zamražené pečivo nejde rovnou k zákazníkovi. Skladuje se a následně se rozpéká. Tím se ale oproti nezamraženému pečivu zvyšuje cena výrobku (náklady na uskladnění, cena energie při rozpékání). Aby mohli výrobci zamraženého pečiva dosáhnout atraktivních cen, musí používat méně kvalitní a levnější náhražkové suroviny.
  5. Dlouhodobým skladováním zamraženého pečiva navíc dochází k negativním změnám v pečivu samotném – mění se krystalová mřížka, nastává částečná oxidace tuků, trhají se buněčné stěny a narušuje se bílkovinná kostra, která je tvořena lepkotvornou bílkovinou. Tím dochází ke znehodnocování kvality výsledného produktu

A to jsou všechno důvody, proč zásadně odmítáme vyrábět zamražené pečivo. Našim zákazníkům nabízíme pouze a výhradně pečivo čerstvě vyrobené a upečené, které ihned putuje na pulty našich prodejen.

Proč neustále zdražujete vánočky?

Bohužel dochází k neustálému zvyšování cen vstupních surovin. Kupříkladu cena másla se od roku 2009 zvedla o více než 40%. Zvýšení cen se ale týká i mnoha dalších surovin jako je např. kvalitní cukr či mouka. Cena pšeničné mouky hladké se jen mezi lety 2010 a 2011 zvýšila o 89%.

faq

Nárůst se nevyhnul ani sazbě DPH. Zatímco v roce 2007 byla snížení sazba DPH 5%, v roce 2013 je již na 15%. Naše ceny bychom mohli snížit jedině tak, že bychom namísto kvalitních surovin začali používat suroviny náhražkové a chemické (jak je u mnohé konkurence dnes bohužel běžné). Ale takové praktiky Pekárna Kabát zásadně odmítá, protože vysoká kvalita a jakost našich výrobků je pro nás prvořadá. Chceme, aby měli zákazníci stále možnost si koupit kvalitní a poctivý výrobek, jak jej dělaly naše babičky a prababičky.

Vánočka má také v naší pekárně zvláštní genezi. Svého času jsme zvažovali, zda je vůbec pro zákazníky ekonomicky únosné, abychom vyráběli poctivé vánočky podle receptur našich babiček. Nakonec jsme se rozhodli, že takové vánočky vyrábět budeme. Už jenom z toho důvodu, že chceme, aby byla Pekárna Kabát nositelkou českých tradic a českých tradičních výrobků. A co je z českého sladkého pečiva tradičnější než právě máslová vánočka, kterou dělali naši předci již v 16. století.

Pečivo konkurence vypadá na pohled lépe než to vaše

Je možné, že pečivo konkurence vypadá na pohled lépe. Víte proč? Dokonale vypadající pečivo je vyráběno strojově na výrobních linkách. Skvělého vzhledu pečiva mnozí výrobci dosahují za pomoci barviv, chemických přísad a nástřikových gelů. V naší pekárně vyrábíme každý jeden kousek pečiva ručně bez „zkrášlovacích chemických procedur“. Proto je i každá naše kobliha, každý náš kroucený rohlík nebo moravský koláč unikátním a jedinečným dílem, jež pochází z rukou našich mistrů pekařů. Chemické přísady a „zkrášlovače“ zlepšují sice vzhled pečiva, ale výrazně snižují jeho přirozenou chuť. Lidské tělo navíc není geneticky určeno ke zpracovávání chemických přísad. Podstata jeho fungování je založena na přísunu kvalitních potravin přírodního původu. Řada z vás jistě zná pocit pálení žáhy po snězení pěkné koblihy za pěknou nízkou cenu. To je právě jedna z příznačných reakcí, jak se tělo vypořádává s chemickými látkami přidávanými do stravy.

Následuje výčet chemických látek, které výrobci pečiva běžně používají:

E1414 Acetylovaný škrobový difosforečnan
v pekařských výrobcích zvyšuje jejich hustotu. Vysoké dávky fosforu mohou však být pro tělo nebezpečné tím, že způsobují nadměrné vylučování vápníku z těla.
E133 Brilantní modř FCF (syntetické modré barvivo)
přidává se do cukrářských a pekařských výrobků, může způsobit alergické reakce a astma, zvýšenou hyperaktivitu dětí, (vyrábí se z uhelného dehtu) zdraví škodlivá, zvyšuje riziko vzniku rakoviny
E223 Disiřičitan disodný
látka, která se používá jako konzervant při zpracování pekařských výrobků a výrobků z brambor, zeleniny a ovocných džusů
E331 Citráty sodné
upravují kyselost potravin, zabraňují žluknutí. Přidávají se do cukrovinek a marmelád. V malém množství je látka bezpečná, ve větší koncentraci brání vstřebávání vápníku

Cena Vašeho pečiva je oproti supermarketům vysoká

Do našich vyšších cen se promítají tři faktory:

Kvalitní suroviny
používáme výhradně kvalitní beznáhražkové a nechemické suroviny, které jsou ovšem samy o sobě výrazně dražší. V našem tvarohovém koláči zato ale najdete pravý tvaroh a nikoliv tvarogen či jinou chemickou přísadu, v našem makovém koláči ochutnáte pravý český potravinářský mák a nikoliv nepotravinářský mák technický (dovážený většinou z Indie, Austrálie, Španělska nebo Maďarska). Naše povidla jsou skutečně ze švestek a nikoliv z jablek s příměsí modrého barviva a chuťových regulátorů.
Čerstvost
výrobky pečeme 4x denně a také je 4x denně zavážíme do všech našich prodejen. U většiny naší konkurence dostanete za svoje peníze pečivo, které bylo upečeno a dovezeno před mnoha a mnoha hodinami. Stává se vám, že přijdete do pekařství cestou z práce a mají pro vás už jen tvrdé rohlíky upečené předešlou noc? V prodejnách Pekárny Kabát se vám to nestane. Naše pečivo je vždy čerstvě upečené a čerstvě přivezené na pulty našich prodejen.
Ruční výroba
výrobky Pekárny Kabát jsou výsledkem poctivé práce našich pekařů. K těstu totiž přistupujeme tak, že jde o živý organismus, který si nezaslouží automatizovanou pásovou výrobu. Rozdíl finanční nákladnosti tradiční ruční výroby a strojové výroby je propastný.

Kde a jak získám informace o plánovaných promoakcích Pekárny Kabát?

Veškeré informace o naší firmě, plánovaných akcích, ale i mnoho dalšího najdete na našich webových stránkách (www.pekarnakabat.cz).

Proč bychom měli kupovat vaše dražší pečivo, když je konkurence levnější?

  1. Protože ručně vyrábíme pečivo z plodin naší země a nenahrazujeme je chemickými přísadami a potravinářskými náhražkami.
  2. Protože používáme plnohodnotné jahody namísto chemických gelů, které obsahují pouze 30% skutečných jahod.
  3. Protože používáme povidla vyrobená z pravých švestek a nikoliv z jablek s umělým dobarvením a dochucením.
  4. Protože v našich výrobcích ochutnáte poctivý zdravý český mák a nikoliv nepotravinářských technický mák dovážený z Indie, Austrálie apod.
  5. Protože v našem tvarohovém koláči ochutnáte poctivý tvaroh a nikoliv tvarogen.
  6. Protože vyrábíme čerstvé nezamražené pečivo, které 4x denně zavážíme do našich prodejen.
  7. Protože upřednostňujeme kvalitu nad kvantitou.

Proč upřednostnit Vaše kvalitní suroviny, když náhražkové chutnají stejně jako ty Vaše?

Náhražkové výrobky nemohou nikdy dosáhnout chuti poctivých surovin. Zakousněte se do tvarohového koláče našeho a konkurenčního. Rozdíl mezi tvarohem a tvarogenem poznáte okamžitě. Ochutnejte naše výrobky s povidly a zkuste, jak chutnají povidla dělaná z jablek u konkurence. Ochutnejte jahodovou náplň v našich koblihách a porovnejte ji s „jahodovou“ náplní u konkurence. Chuťový rozdíl poznáte okamžitě a náhražkový a chemický původ konkurenční náplně se brzy po konzumaci dostaví v podobě pálení žáhy. Tělo si totiž neumí příliš dobře poradit s chemií, kterou díky náhražkám konzumujeme.

Proč bychom měli věřit tomu, co nám říkáte?

Víme, že nejlepším důkazem nejsou slova ale činy a osobní zkušenost. Nemusíte nám tedy věřit, můžete se přímo sami přesvědčit. Úspěšně realizujeme promoakce, na kterých může každý zájemce ochutnat námi používané suroviny a porovnat je s běžnými konkurenčními surovinami. Může se rovněž naučit a na místě si vyzkoušet pekařskou výrobu, a to od zpracování těsta až po upečení a snězení vlastnoručně vyrobeného kousku pečiva. Rovněž připravujeme exkurze do naší výroby a prodeje. Tak se sami můžete nejlépe přesvědčit, jaké suroviny používáme, jak pečivo vyrábíme, že naše produkty zavážíme do prodejen s logem Pekárna Kabát 4x denně a že je naše pečivo skutečně čerstvé a nikoliv zamražené.

V čem se vůbec odlišujete od ostatních pekáren?

Odlišujeme se přístupem k výrobě a zákazníkovi. Domníváme se, že by měl zákazník dostat za své peníze českou kvalitu a nikoliv dovážené výrobky druhé kategorie, jak je dnes u nás bohužel běžné. Ctíme české tradice a díky tomu může zákazník ochutnat české výrobky z českých surovin vyrobené českými mistry pekaři. Chceme nabízet pouze kvalitní výrobky, za něž se nebudeme muset nikdy stydět. A rovněž chceme dokázat, že stále existuje poctivé pekařské řemeslo.

Čím se tedy odlišujeme od konkurence? Tím, že vyrábíme pečivo podle tradičních receptur našich dědů a pradědů. Tím, že vyrábíme každý jeden kousek pečiva ručně. Tím, že používáme kvalitní české suroviny a nikoliv potravinářské náhražky. Tím, že vyrábíme čerstvé nezamražené pečivo 4x denně. Tím, že preferujeme kvalitu nad kvantitou.


Nenašli jste odpovědi na Vaše otázky? Můžete se nás zeptat zde

↑ nahoru